Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Kirkehøjskole i Galten: Koncertforedrag om Evald Tang Kristensen

Dato
Tirsdag d. 19. september 2023, Kl. 19:00 til kl. 21:00
Sted
Galten Kirke, Nørregade 44, 8464 Galten
Medvirkende
Johanne Kristine Asmussen

Tirsdag d. 19. september kl. 19.00 er der kirkehøjskole med andagt i Galten kirke ved Johanne Kristine Asmussen og derefter koncertforedrag – Stemmer i voks - ved Ulla Bendixen og Martin Ottosen (Sorten Muld) i sognegården. 

For hundrede år siden på kanten af en ny tids komme kunne man stadig finde fragmenter af den forladte verdens sagn og sange i øde egne på den jyske hede. Når skumringen kom og eftertanken krøb frem fra mørket i de simple huse spredt i lyngens landskab, sad småkårsfolk og syslede i det sparsomme lys, mens de stille sang fortællinger om ond lykke og øm kærlighed, de selv havde hørt sunget i den samme skumring af generationerne forud. 

Fra skolestuen i Gjellerup tog folkemindesamleren Evald Tang Kristensen på ensomme vandringer i våde hjulspor gennem lyngen fra gård til gård. Med hastig håndskrift indsamlede han det hørte i det sparsomme lys i de tarvelige stuer i håbet om, at sange og sagn kunne fanges ind og leve videre på papiret, inden de sidste stemmer klingede ud. År senere vendte han tilbage til hedens huse nu i følgeskab med unge opkomlinge, som slæbende på tidens nyeste teknologi ville holde de furede ansigter og rå stemmer i live på glasplader og voksvalser. Hedens jævne folk med navne, der nu klinger af fjern fortid; Jesper Skrædder, Lovise Sørensdatter og Johanne Kristine Pedersdatter, sang gennem tragten på Edisons Phonograf brudstykker af deres viser ind i den bløde voks på de dyrebare valser. 

På det kongelige Bibliotek i København ligger sange og ansigter gemt i de mørke arkiver, og valserne, med stemmer i voks klonet til skiftende tiders nyeste teknologi, venter på den dag de igen bliver båret frem i lyset fra en ny tid. 

Stemmer i Voks er et nyt projekt fra 2/3 af kernen i Sorten Muld; sanger Ulla Bendixen og komponist Martin Ottosen. Denne gang er lyset sat på hedens småkårsfolk omkring 1900-tallet, de kraftfulde sagn og sange, de stadig holdt i live, og den mand, der viede sit liv til at samle dem op, før de forsvandt. Aftenen bliver båret frem af skiftevis fortælling og parrets nærværende nyfortolkninger af de rå fonografoptagelser, hvor instrumenter 

trædeorgel, mandolin, nøgleharpe, jødeharpe og forstemt klaver mm. vil understøtte sangenes ubarmhjertige længsel. Det er gratis og kræver ingen tilmelding at deltage i kirkehøjskolen.